12 Ağustos 2013 Pazartesi

“Anadolu” ve “Türkiye” sözcüklerinin etimolojisi (kökeni) ve geçmişi hakkında.

“Anadolu” ve “Türkiye” sözcüklerinin etimolojisi (kökeni) ve geçmişi hakkında.

Anadolu köken olarak Yunanca olup,  Ανατολή (Anatoli) sözcüğünden türemiştir. Bizans döneminde imparatorluğun merkezinin doğusunda kalan coğrafi bölgede kurulu askeri ve idari yapı  Anatolikon Theması (Θέμα Άνατολικν, Thema Anatolikōn) olarak adlandırılmıştır. Güneşin doğuşu, doğu anlamlarına gelmektedir. Bu ifade sadece coğrafi olarak merkezin doğusunda kalan kara parçası olarak adlandırılmamış, geçmiş uygarlıkları temsil etmek üzere medeniyetlerin beşiği anlamında da kullanılmıştır.  

Tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı; bir makalesinde coğrafi alan olarak Türkiye’yi  ilk kez 12. yüzyılda Cenevizli ve Venedikli tüccarların Turchia ve Turkmenia olarak ifade ettiklerini belirtmektedir. Daha sonra 13. ve 14. yüzyıllarda Mısır Memlükleri de  Anadolu için Türkiye adını kullanmışlardır.

Osmanlı Devleti'nde, 19. yüzyıla kadar Türkiye adı kullanılmamıştır. Osmanlı;  Devlet-i Âliyye, Devlet-i Osmaniye, Memalik-i Şahane, Diyar-ı Rum adlarını kullanmıştır. Ancak; dış dünyada Osmanlı toprakları zaman zaman Türkiye olarak adlandırılmıştır.  O dönemlerde çizilmiş haritalarda bu izlere rastlanmaktadır. Daha sonra, Jön Türkler arasında Osmaniye yerine Türkistan, Türkeli, Türkili gibi adlar önerildiyse de, Orta Asya'da Türkistan adlı bir devlet olduğundan bu benimsenmemiş, 1921  Anayasasında Devletin adı ilk kez  "Türkiye" olarak yazılmış  ve 1923 de Cumhuriyetin ilanı ile de devletin adı Türkiye olarak resmen kabul edilmiştir.
Bin yıldır Türkiye olarak adlandırılan bu topraklar üzerinde inşa ettiğimiz ve gelecek yıl kuruluşunun doksanıncı yılını kutlayacağımız Türkiye Cumhuriyetini ilelebet payidar kılmak bizlerin elindedir. Bunu ise bilim ve aklın ışığı altında yılmadan ve azimle, çok çalışarak başaracağız.

Fatih Selim Yurdakul

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder