12 Ağustos 2013 Pazartesi

“Kemalizm” üzerine .

“Kemalizm” üzerine .

Kemalizm hakkında son zamanlarda yazılanlar ve söylenenlere bakıldığında, Kemalizm’in diktatoryal bir siyasi yaklaşım olarak ele alındığı ve zihinlerden zinhar silinmesi gerektiği algısı yaratılmak istendiği gözlemlenmektedir. Kemalizm hakkında yürütülen söz konusu kara propaganda nedeniyle bu yazımda Kemalizm hakkında bir  şeyler aktarmak istedim.

Kemalizm ya da Kemalist kavramı siyaset bilimi terminolojisine ne zaman ve nasıl girmiştir, önce bu konuya eğilmek gerekir.

Kemalist sıfatının ilk kez  Kurtuluş Savaşı devam ederken Damat Ferit Paşa ile itilaf Devletleri arasındaki yazışmalarda kullanıldığını, iç ve dış düşmanlar nezdinde Kurtuluş Savaşının liderinin Mustafa Kemal olduğu ve O’nunla birlikte savaşanların Kemalist olarak ifade edildiğini görmekteyiz.

Ulusal Bağımsızlık kazanıldıktan sonra Batı Basınının Türkiye’de geçerli rejimden, özellikle emperyalizme karşı verilen savaş ve kazanılan utkudan, aydınlanma ve kalkınma  çabalarından bahsederken hep Kemalizm’e vurgu yapmaktadır. Aşağıya aktardığım; Atatürk’ün ölümünü takiben Batı Basınında yer almış yazılarda, bakınız Kemalizm nasıl tanımlanıyor?

Fransız Profesörü Maurice BAUMANT
Eski Osmanlı imparatorluğu bir hayal gibi ortadan silinirken, millî bir Türk Devleti'nin kuruluşu, bu çağın en şaşırtıcı başarılarından birisidir. Mustafa Kemal, yüce bir eser ortaya koymuştur. Türk milliyetçiliğinin zaferi bütün Asya'da meyvesini vermiş ve Kemalizm'in parlak başarısı bütün sömürgeler için bir örnek olmuştur.

Fransız Yazarı Gerrad Tongas
Kemalizm hızlı gelişme yolunu keşfetti ve ispat etti ki, yalnız bir kuşakta disiplinli bir eğitim ile halkçı büyük bir uygarlık geliştirebilir. Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir. Kemalizm yüzyıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı.
The Financial Times (İngiltere)
Kemalist Türkiye, bir milletin sağlam bir ekonomik siyaset güderek devletler arasında yakışır olduğu şerefli yeri nasıl kazanabileceğini bütün cihana göstermiştir.
Vernon Barlett (İngiltere)
Atatürk'ün ıslahatı devamlı olacaktır. Zira bu ıslahat, savaştan önce kendisini tanımış olanlar için hemen hemen tanınamayacak derecede değişmiş olan Türkiye'yi çökmüş bir memleket halinden kuvvetli ve tek düşmanı kalmadan bırakmıştır. Bu, zamanımızın hiçbir şahsiyetinin başaramadığı şeydir."
Sonuç olarak; "Kemalizm" Türklerin kurdukları son Cumhuriyet için emperyalistlere ve işgalcilere  karşı verdiği bağımsızlık savaşının, Türk Halkının esir olmaktansa ölmeyi yeğleğeceğinin tüm dünyaya ilanının, savaştan sonra yürütülen aydınlanma ve kalkınma mücadelesinin ve dış siyasette yürütülen “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” politikasının, Ulu Önder Atatürk’ün bizlere bıraktığı manevi mirası “Bilim ve Aklın” ifadesidir.

Fatih Selim Yurdakul

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder