12 Ağustos 2013 Pazartesi

Mobbing üzerine .

Mobbing üzerine .

Bu yazımda çalışma yaşamında artık sıkça dillendirilen “Mobbing”, Türkçe karşılığı ile “psikolojik taciz”  kavramı üzerinde bilgi aktarmayı düşündüm.

“Mobbing” kişiyi iş yaşamından soğutarak uzaklaştırmak amacıyla yapılan sistematik bir saldırıdır. İşini çok iyi, hatta mükemmel yapan, olumlu bir kişilik yapısına sahip,  çevresinde sevilen, çalışma prensipleri olan ve bundan ödün vermeyen, dürüst, güvenilir ve çalıştığı kuruma sadık, bağımsız hareket eden ve yaratıcı kişiler, grup psikolojisi içerisinde hareket eden, düşmanlıktan hoşlanan, önyargılı kişi ya da kişilerce hedef alınır, topluluk içerisinde aşağılanır, alay edilir, yok sayılır, iletişim kurulmaz, türlü dedikodular üretilir, üzerine vazife olmayan ve üstesinden gelemeyeceği işler verilir ve başaramayacağı düşünülerek küçük düşürmeye çalışılır.  

“Mobbing” de kurban olarak seçilmiş tacize uğrayan kişi sorunlu, uyumsuz, akıl hastası olarak nitelendirilir. Zorba ve avaneleri  bu kanıyı kabul ettirmeye çalışırlar, şayiayı yayabildikleri ölçüde amaçlarına ulaşırlar ve  çalışanı işten ayrılmak zorunda bırakırlar. Mobbing, çalışanın işten ayrılması ile de son bulmaz, zira aynı sektörde yeni bir iş aradığında hakkında çıkartılan eski dedikodular peşini bırakmaz. Asi, uyumsuz, verimsiz olarak yediği damgayı silemez.  İş verilmez ya da verilse bile yine Mobbing’e maruz kalabilir.

Mobbing kurbanı kişi duygusal açıdan zedelenir, öz güven sorunu, korku, utanç, öfke ve endişe duyguları yaşar. Bu duygular Mobbing kurbanında depresyondan başlayıp, panik atak ve kalp krizine kadar götüren sağlık sorunları yaratabilir.

Mobbing işçi-işveren ilişkilerinde yaşandığı gibi kamu görevlileri arasında da yaşanabilmektedir. Bir araştırmaya göre; en çok yaşandığı ortamlar kar amacı gütmeyen kuruluşlar, okullar ve sağlık kuruluşlarıdır. İşsizlik oranının yüksek olduğu alanlarda çalışan vasıflı kişiler daha çok Mobbing’e maruz kalmaktadırlar.

Mobbing teşkil eden eylemler hukuk alanında da hüküm ve sonuç doğurur. Mobbing’e uğrayanın çektiği elem ve üzüntü zorba aleyhinde manevi tazminat sebebi sayılabileceği gibi,  fiziki ya da psikolojik saldırı kurbanın bedensel ve ruhsal bütünlüğünü  bozduğu ölçüde zorbaya cezai müeyyide uygulanmasını da gerektirebilir.

Fatih Selim Yurdakul
     


     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder